Geocaching, de wereldwijde schattenjacht – ook iets voor kinderen

Geocachen. Wereldwijde speurtocht – een zegen en heel leuk voor reizende gezinnen

Ik kwam laatst de term geocashing toevallig tegen in een Facebookgroep. Snel gegoogled en … ik kon niet stoppen met verbaasd te staan. Ik ben nog steeds volledig verrast door de gedachte dat ik tot nu toe volledig onwetend heb geleefd in een wereld die lijkt te wemelen van geheime schatten. En ik wist er niets van! Omdat ik tot nu toe een klassieke Dreuzel was – in de taal van de geocachers (Harry Potter doet de groeten …) een normaal persoon die niets vermoedt van deze wereld vol schatten. Maar laten we bij het begin beginnen:

Wat is geocachen?

Geocashing is een moderne vorm van speurtocht. Mensen verbergen zogenaamde caches, oftewel schatten, op allerlei plaatsen en publiceren de coördinaten op internet. Er zijn naar verluidt meer dan 1,3 miljoen geocaches wereldwijd.

Voor veel caches heb je geen apparatuur nodig – behalve een GPS-apparaat. Voor sommigen is het dat wel. De verstopper kondigt deze informatie echter aan samen met de coördinaten.

Waar komt geocachen vandaan?

In 2000 werd de eerste geocache verborgen in de VS … om te vieren dat de opzettelijke signaaldegradatie is geëlimineerd. Sindsdien kunnen coördinaten tot op 10 meter worden bepaald met een GPS-apparaat. Een nieuwe hobby was geboren.

Hoe ziet zo’n cache, er uit?

Een cache is een weerbestendige container. Dit kan een fotodoos zijn, een Tupperware doos of zelfs een kluisje. Hierin zit een logboek en meestal ook kleine spullen zoals sleutelhangers en dergelijke. De vinder dient zichzelf in het logboek in te schrijven en kan er een object uithalen. Iedereen zou er een ander voorwerp in moeten stoppen. Op deze Facebookpagina vind je voorbeelden van grappige en bijzondere schatten.

Naast de traditionele, simpele caches zijn er heel veel verschillende, soms heel wilde varianten. Sommige moeten zelfs beklommen of zelfs gedoken worden. Er zijn mystery caches: de coördinaten moeten worden uitgewerkt met behulp van puzzels, berekeningen en vaak meerdere stations. Dan zijn er trackables: ruilitems die nummers hebben en van de ene schat naar de andere worden gedragen door de schatzoekers. De cursus wordt uiteraard via internet gevolgd. Nachtcaches: Bijzonder eng, omdat de aanwijzingen alleen in het donker zichtbaar zijn, bijvoorbeeld via reflectoren. Soms heeft de schatzoeker zelfs nachtkijkers nodig. Je kunt ook zoeken naar multicaches waar een reeks schatten moet worden gevonden met soms best raadselachtige instructies.

Hoe werkt geocachen?

Het begin is super gemakkelijk. Op internet vind je pagina’s met cachelijsten – zelfs sorteerbaar op grootte, moeilijkheidsgraad, soort schat, toegankelijkheid en populariteit. Registreer u eenvoudig op www.geocaching.com of de Nederlandse website www.geocaching.nl en u kunt aan de slag. U kunt een eenvoudig GPS-apparaat kopen of gewoon uw smartphone gebruiken. Op de pagina’s is er de mogelijkheid om te reageren, gevonden caches in te loggen en zelf caches te plaatsen. Je kunt ook zien hoeveel mensen de cache hebben gevonden, aanbevelen en welke speciale functies er zijn in de zoekopdracht.

Zijn er regels voor geocachen?

Er zijn een paar regels: Dreuzels – dus onwetende mensen zoals ik tot nu toe – mogen nooit zien hoe een cache wordt geopend. In een grote stad kan dit zo’n uitdaging zijn dat je af en toe moet stoppen met de schattenjacht. Er mogen geen caches worden verborgen op privéterrein en alle te ruilen voorwerpen moeten geschikt zijn voor minderjarigen – zodat ook gezinnen met kinderen kunnen deelnemen. En tot slot: voedsel verstoppen in een cache heeft ook weinig zin – dieren zijn er dan waarschijnlijk eerder dan de schatzoekers.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Vakantie met Kind
Logo
Shopping cart